căutare personalizată

Viena

Demel

 

Adresa: Kohlmarkt, 14 - A.1010 Wien

U-Bahn: Herrengasse

 

  • Demel a fost odată cofetarul regal şi imperial. Acum este cea mai scumpă cafenea din Viena. Toate felurile preparate şi prăjiturile sunt făcute manual după reţete tradiţionale. În bucătărie aparatele se folosesc foarte rar. Chiar Împăratul Franz Joseph trimitea după prăjituri şi praline la Demel atunci când se afla la o şuetă cu iubita sa.
  • Vechea dispută dintre „Sacher” şi „Demel” pentrul dreptul la Sachertorte, care este exportat în întreaga lume ca fiind „adevăratul tort”, nu este nici acum rezolvată. Istoria de peste 200 de ani a acestei ilustre cofetării a început în 1785 când a fost fondată de cofetarul Ludwig Dehne, lângă Dunăre.
  • Moştenitorii lui au dat afacerea ucenicului Christoph Demel, a cărui familie a obţinut Stadtpalais pe care a făcut-o prima casă din piaţă. În 1917 a fost luată de Anna, care divorţase de un Demel pentru a se căsători cu fratele acestuia. Căsnicia lor a durat 40 de ani. Succesoarea ei, Klara Demel, s-a căsătorit cu un Baron Berzeviczy, care nu era interesat de firma tradiţională şi la moartea soţiei a vândut-o. Din 1972 Udo Porksch a condus afacerea şi a deschis celebrul Club 45 înainte de afacerea „Lucona” care avea să-l trimită după gratii pentru tot restul vieţii fiind acuzat de 6 crime.
  • În 1993 a fost vândută neamţului Gunter Wichmann, cofetăria dând faliment şi căzând în mâinile creditorilor. În ciuda zvonurilor că se va închide, clienţii pot încă să-şi savureze cafeaua, strudelul, sachertorte sau un snacks la mesele de marmură a acestui centru nobil de patiserie.
  • Vis-a-vis de cafeneaua Demel se află Grosses Michaelerhaus cu curtea ei atractivă, construită de Barnabites în jurul lui 1720. Poetul Pietro Metastasio (1698-1782) a locuit şi a murit aici, iar Joseph Haydn a locuit la mansardă timpde câţiva ani. Azi, cofetăria regală şi împerială îşi vinde produsele delicioase „ Vis-a-Vis”.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.demel.at

 

© 2009 HartaEuropa.com

Viena