căutare personalizată

Viena

 

Palatul Mollard-Clary
Palais Mollard-Clary

 

Adresa: Palais Mollard-Clary - Herrengasse, 9 - A.1010 Wien

Metrou (U-Bahn): U3 - Herrengasse

Bus: 2A, 3A

 

Primul, stăpân al domeniului a fost Peter von Mollard, a cărui copii, cinci la număr, au jucat un rol important la curtea vieneză. Erau oameni respectabili dar cu numeroase dificultăţi materiale. În jurul lui 1689 contele Mollard, Ferdinand Ernst, a cărui soră era celebra contesă, fiică a Mariei Theresa, a hotărât modificarea casei existente prin transformarea faţadei, ceea ce ar fi fost posibil numai printr-un împrumut. Domenico Martinelli a făcut planurile pentru schimbare, dar stăpânul casei nu a fost de acord cu proiectul faţadei făcut de Martinelli. Arhitectul tirolez Christian Alexander Oedtl a primit ordinul de a face proiectul faţadei. De la Martinelli s-au folosit planurile de interior.
Palatul a fost cumpărat în 1760 de Franz Wenzel, conte de Clary şi Aldringen, care a continuat cu modificările. S-au pus grilaje sub ferestre şi stilul Baroc Târziu s-a făcut simţit în camere.
În sec.18 s-a modificat din nou faţada cu Eckrisaliten şi pilaştri (Reisenpilastern).
Mai târziu palatul a găzduit legaţia bavareză şi muzeul de stat federal Niederosterreichi.
Stricăciunile provocate de bombardamentele din timpul celui de al doilea război mondial au fost reparate şi în acelaşi timp s-a mărit suprafaţa curţii. În 1982 a fost din nou restaurat.
Foarte puţine piese originale s-au păstrat datorită numeroaselor transformări. În partea veche a palatului se află galeria cu picturi în ulei datând din jurul lui 1700 reprezentând Puttengruppen şi scene din mitologie. Unele tablouri aparţin pictorului Andrea Lanzani.

 

Azi, Palatul Mollard-Clary are 2 muzee: Muzeul International Esperanto şi Muzeul Globului.

© 2009 HartaEuropa.com